Kapcsolat

ÁCS-I AUTÓS KER. ÉS SZOLG. KFT. Székhely: 2330 Dunaharaszti, Fő út 83.
Telephely: 2344 Dömsöd, Tassi út 8.
Tel/fax: (06-24) 531-290
(06-24) 531-300
Mobil: (06-20) 950-5424
(06-20) 915-9565
(06-30) 934-9339
E-mail: acsiharaszti@invitel.hu

Akkumulátorok24 hónap garancia minden Monbat akkumulátorra.
Magyarországon egyedül a Monbat akkumulátorra van 100 AH felett is 24 hónap garancia.
Monbat az erőforrás. www.monbatakku.hu

Az elemek és az akkumulátorok hulladékainak visszavételéről szóló 181/2008. (VII.8.) Korm. rendelet 4.§ (2) bekezdése szerinti fogyasztói tájékoztató ezen áramforrások felhasználói számára.

A savas ólomakkumulátorokban felhasznált anyagoknak különböző kockázatai lehetnek a környezetre és az egészségre. Környezeti és egészségügyi hatásuk miatt nagyfontosságúak a toxikus nehézfémek és vegyületeik, így ezen áramforrásokat hulladékká válásuk után mindenképpen veszélyesnek kell tekinteni. A környezeti és egészségügyi kockázat annál nagyobb, minél több kerül ki ezekből a környezetbe. Az ólom pora és különböző vegyületei belélegezve vagy a táplálékkal juthatnak a szervezetbe. A szervezetben felhalmozódott ólom a vörösvérsejtek elroncsolódását, gyomorbetegséget, izombénulást, ízületi fájdalmakat és májbántalmakat okozhat. Az elektrolitként felhasznált savak a környezetbe jutva a talajvíz ph értékének megváltoztatásával okoznak környezeti károsodást,. A bőrrel vagy a nyálkahártyával érintkezve marási sérüléseket okoznak.

A kimerült, már nem használt, hulladékká vált akkumulátorok környezetbe kijutása történhet illegális elhagyással, kidobással, a települési hulladék nem megfelelő lerakásával, vagy a települési hulladéklerakó megsérülése következtében. Ilyen esetekben az áramforrások fémtartalma a talajba kerül és nedvesség hatására olyam vegyületté alakul, amely a talajvízzel vándorolni kezd, bejut a táplálékláncba és súlyos mérgezést okozhat.

Az akkumulátorok hulladékká válását követően gyűjtsük azokat más hulladéktól elkülönítve, és vegyünk részt az egyre szélesebb körben rendelkezésre álló begyűjtő rendszerben. Ezzel csökkenthető a környezetbe kikerülő veszélyes anyagok okozta egészségügyi kockázat és lehetővé válik a hasznos alkotók visszanyerése is.

A feleslegessé vált savas ólomakkumulátort vigye el az Önhöz legközelebb eső visszagyűjtő helyre. A visszagyűjtő helyekről a Hungakku Kht. honlapján, vagy a koordináló szervezet Zöld számán (06/80-204-342) érdeklődhet. A gyűjtőpontokon összegyűlt akkumulátorokat elszállíttatjuk a hatósági engedéllyel rendelkező hulladékkezelő létesítménybe, ahol az előírásoknak megfelelően történik meg az újrahasznosítás.

Hasznos tudni, hogy azok az akkumulátort forgalmazó kereskedők, akik a koordináló szervezetek begyűjtő hálózatába tartoznak, visszafogadják a kimerült, feleslegessé vált áramforrásokat. Ez a visszafogadás ingyenes és a kereskedő nem kötheti a visszavételt új termék vásárlásához.

Ön hozzájárul ahhoz, hogy a hulladékból értékes fémeket lehessen visszanyerni, ha visszaviszi a kimerült áramforrását és ezzel részt vesz a begyűjtési rendszerben. Az értékes anyagok visszanyerésével a természetben előforduló és egy re kisebb mennyiségben rendelkezésre álló anyagi erőforrások kímélhetőek.

Jelölések a vásárolt savas ólomakkumulátoron, ill annak csomagolásán, ha a vásárolt termékben a nehézfém tartalom nagyobb egy meghatározott értéknél. „Pb” jelölés esetén a terméke ólom tartalma nagyobb, mint 0,004 tömegszázalék. A vásárolt terméken, illetve csomagolásán minden esetben megtalálható egy keresztben áthúzott kuka, amely azt jelenti, hogy ne dobja a kukába a kimerült, feleslegessé vált áramforrását, hanem vegye igénybe az elkülönített begyűjtési rendszert!